BABECZKI CYTRYNOWE

Maj 16
1 Comment

Babeczki cytrynowe to rozkosz dla podniebienia. Delikatne wnętrze z nutką cytrynową potrafi zachwycić każdego nawet najbardziej wymagającego smakosza słodkości. Babeczki wspaniale nadają się na deser, rodzinny piknik, a także przekąskę między posiłkami.

Możemy nimi obdarować bliskich – wystarczy jedynie efektownie je zapakować. Babeczki same w sobie są przepyszne, ale dla miłośników słodyczy polecam wersję z kremem, dzięki niemu prezentują się super, a smakują jeszcze lepiej. Dla osób lubiących eksperymentować w kuchni polecam zastąpienie dodatków cytrynowych łyżką kakao, nutellą wtedy wyjdzie wersja czekoladowa.

Robione przeze mnie babeczki cytrynowe uwielbia cała moja rodzina, staram się je robić często ponieważ wiem, że to zdrowa i smaczna przekąska. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się wrażeniami.

IMG_4788 nnnnnn

Składniki na 12 babeczek :

2 szklanki mąki pszennej

2 duże jajka

½ szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru np. brązowego

Pół szklanki śmietany 12%

Starta skórka z dwóch cytryn

2 łyżeczki soku z cytryny

Mieszamy składniki najpierw jajka z cukrem, dodajemy olej, mąkę z proszkiem i śmietanę. Po wymieszaniu dodajemy skórkę i sok z cytryny.

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.  Nałożyć ciasto do ¾ wysokości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C około 25 minut.

Wyjąć, wystudzić i SMACZNEGO

  1. majka

    Maj 23

    wyglądają apetycznie 🙂

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *