OBIADEK DLA DZIDZIUSIA I NIE TYLKO

Lipiec 19
3 komentarze

Bardzo często wstaje rano i zastanawiam się co zrobić Piotrowi na obiad. Coś szybkiego, zdrowego i żeby za często się nie powtarzało. I oczywiście żebyśmy z tatusiem też zjedli bo gotować drugą zupę dla nas odpada.  Jedną z tych smacznych  zupek dla dzidziusiów jest jarzynowa z lanymi kluseczkami, prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki na zupę:
kilka różyczek kalafiora
dwie marchewki
pietruszka
2 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
woda
pół łyżeczki posiekanego koperku
kawałek mięsa np. z indyka


Przygotowanie: Warzywa umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać mięso i ugotować. Po ugotowaniu wyjąć mięso i zmiksować zupę, dodać masło lub oliwę. Zrobić lane kluski i wlać do zupki chwilkę zagotować. Zupkę można podawać posypaną koperkiem i mięsem. Taką zupkę można podawać dzieciom już od 7 miesiąca tylko wtedy należy gotować osobno mięso.  Obecnie miksuję zupę tylko częściowo zostawiając kawałki warzyw bo Piotruś ładnie już gryzie przy jedzeniu 🙂 Bardzo często robię bez mięsa bo po drzemce Piotrek jada drugie danie więc i tak dostaje swoją porcję mięska.
Kluski lane : jajko, 2 łyżeczki mąki. Wymieszać w kubeczku i wlać do gorącej zupy, chwilę pogotować. Przy mniejszych dzieciach niż P zaczynałabym od żółtka + mąka kukurydziana. Gdy ciasto będzie za gęste można dodać  trochę wody.
Dla rodziców polecam doprawić sobie do smaku np. solą, oczywiście po odlaniu części zupki dla maluszka.
Smacznego!

  1. madagene.pl

    Lipiec 19

    Yymmm jaki pyszny warzywny przepis na zupke:) wyglada prze smacznie !!!!

  2. mama_calineczki

    Lipiec 22

    Pysznie wygląda 🙂

  3. kasia

    Lipiec 25

    prosty przepis, zrobię dla swojej córci

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *